Økologisk, sund, eco-friendly, bæredygtig, grøn. ”Grønne” produkter skyder frem over alt med løfter om at være mere miljøvenlige, uskadelige for miljøet og sunde for dig.
Tøjgiganterne er med på bølgen. Måske er du også er en af dem, der har købt en “conscious” t-shirt fra dit yndllingsbrand, og stolt taget t-shirten på til en kaffeaftale med din hippe, ultra øko-bevidste veninde, som dog ikke har reageret synderligt entusiastisk på synet af dit stolte indkøb, men i stedet fortæller dig, at du er udsat for green washing.
Virksomheder, der har en øko/consious-linje, kan i andre dele af deres forretning opføre sig alt andet end miljøbevidste. Meget tøj vil samtidig være grønt/miljøbevidst i enkelte led af produktionen for at opnå en bestemt form for øko-certificering, men være yderst ikke-miljøvenlige i andre led af produktionen.
Der er så mange led en simpel t-shirt går igennem fra dyrkning af råvarer til butik, at det mildest talt er umuligt at få overblik over, hvordan miljøpåvirkningen og arbejdsforholdene har været undervejs i alle led.
For at hjælpe dig med at hitte rede i junglen af grønne certificeringer og at skelne mellem mere eller mindre kloge markedsførings-gimmicks og autentiske indsatser for at frembringe et grønt og bæredygtigt produkt, har vi lavet en liste over de mest benyttede certificeringer, når det kommer til tøj. Vi har efter bedste evne forsøgt at forklare og rate hver certificering.
Fem stjerner er for en høj standard af øko/miljø-venlighed og én stjerne for en lav grad.
GOTS (Global Organic Textile Standard) *** (3 stjerner)
Hvis dit tøj er GOTS-certificeret, kan du være sikker på, at størstedelen af råmaterialerne i tøjet er økologiske. Det betyder, at der ikke er brugt kunstgødning eller pesticider i dyrkningen af råvaren. Alligevel er selv ikke GOTS t-shirten nødvendigvis 100% naturlig. Hvis 95% of fibrene er økologiske, vil GOTS-t-shirten blive klassificeret som ”økologisk”. Hvis 70% af fibrene er økologisk, vil mærkningen sige “made with organic”. Resten kan være syntetiske materialer som f.eks. polyester, akryl, elastan eller ikke-økologisk og kemisk behandlede fibre som f.eks. viskose eller læder, som for GOTS ikke har nogen standard.
Blegemidler, farvestoffer og andre kemikalier brugt i GOTS-certificeret tøj er ikke giftige, og de er bionedbrydelige. Alligevel er de fleste af kemikalierne ikke nødvendigvis specielt miljøvenlige. Naturlige farvestoffer og ikke-farvet tøj er det eneste rigtige valg, hvis du virkelig ønsker at skåne miljøet og passe på din sundhed i det tøj, du har på. Men godkendte farvestoffer i GOTS er dog klart at foretrække frem for de konventionelle, ikke-certificerede alternativer.
På trods af at vi befinder os i en øko-trendy tid, er GOTS fortsat en af de eneste globalt anerkendte certificeringsordninger, som ud over økologisk dyrkning har standarder for spildevandshåndtering og overholdelse af fabriksarbejdernes rettigheder som f.eks. arbejdstid, sikkerhed, minimumslønninger, friheden til at organisere sig, ingen børnearbejde og mere. Dette gør GOTS til en af de mest velrenommerede og anerkendte øko-certificeringsordninger i dag.
EU Ecolabel ** (2 stjerner)
EU Ecolabel bliver brugt til at certificere en lang række produkter lige fra tøj og sko til kosmetik, rengøringsmidler, elektronik og hoteller – og sikkert et hvilket som helst andet generisk husholdningsprodukt, du kan komme i tanke om.
Når det kommer til tøj opfordrer EU Ecolabel til ”bedre” eller genanvendelige tekstiler, men økologi er ikke et specifikt krav. Ikke-økologisk bomuld kan godt få EU Ecolabel certifikatet ligesom syntetiske stoffer, så længe en del af materialerne er genanvendt. For eksempel skal polyesterfibre indeholde minimum 50% genanvendt PET og 20% af nylon skal være genanvendt.
EU Ecolabel garanterer, at der ikke er brugt farlige kemikalier i produktionsprocessen. EU har lavet en liste over, hvilke kemikalier de betragter som farlige. Med på listen er dog ikke kemi og pesticider brugt i dyrkningen af råmaterialerne. Ikke-økologisk dyrkning forurener grundvandet, og det er skadeligt for de mennesker, som lever og arbejder i og omkring markerne, hvor der sprøjtes med kemikalierne.
Selvom EU Ecolabel spænder bredt i forhold til at certificere alle mulige produkter, og selvom certificeringen kigger på mange aspekter som forurening af vand, udledning af giftstoffer i luften, energiforbrug og lang levetid af produkterne, så mangler certificeringen efter vores mening at kigge på økologisk dyrkning og gode arbejdsforhold for dem, der producerer produkterne.
OEKO-TEX Standard100 * eller STeP by OEKO-TEX ****
OEKO-TEX har forskellige typer og grader af certificeringer – og det varierer, hvad de dækker over.
OEKO-Tex Standard100 definerer kun krav til de kemikalier, der er brugt i forarbejdningen af det færdige produkt. Der er ingen krav til produktionsprocessen.
STeP by OEKO-TEX har heldigvis udbygget kvaliteten af certificeringen til at fokusere på hele fødekæden. (STeP by OEKO-TEX bliver nogle steder også OEKO-TEX Standard 1000).
OEKO-TEX Standard100plus er et andet niveau af certificering, som dækker både Standard100 og STeP (Standard 1000).
Ja, virkelig forvirrende…
En god huskeregel, når du støder på OEKO-TEX mærkningen, hvis du går efter tøj, der er økologisk, så vær sikker på, at tøjet er mærket med Standard 100 Plus. Dette lille ”plus” gør en verden til forskel.
Ifølge made-by.org er STeP endda bedre end GOTS i forhold til at reducere udledning af giftstoffer i luften, energiforbrug, vandforbrug og ift. at garantere social ansvarlighed. I forhold til resten af variablerne skulle GOTS og STeP være på samme niveau. Dog er der ikke mange brands, der bruger STeP certificeringen endnu.
FairWear ** (0 stjerner for brug af kemi og øko-venlighed, 3 stjerner for arbejderes rettigheder) vs. Fairtrade* (0 stjerner for kemi og øko-venlighed, 2 stjerner for arbejderes rettigheder)
FairWear og FAIRTRADE har ingen restriktioner ift. brug af kemikalier eller økologi. De fokuserer udelukkende på bestemte rettigheder og forhold for de mennesker, som arbejder med at fremstille produktet. De to certificeringer er dog meget forskellige.
Det eneste Fairtrade sikrer, er en fair pris for landmændenes varer. Om landmanden så betaler en fair løn til sine medarbejdere, og om han bruger børnearbejde eller i det hele taget, om der er ordentlige forhold på landbruget, det kontrollerer Fairtrade ikke.
FairWear er mere vidt omspændende, når det kommer til at sikre gode vilkår for fabriksarbejderne, hvor tøjet bliver produceret. FairWear sikrer f.eks., at fabriksarbejderne ikke har for lange arbejdsdage, minimumslønninger og sikkerhed på fabrikken. Til gengæld kigger FairWear ikke på forholdene for manden i marken – og i de tidligere stadier af produktionen af tøjet.
Forhold dig kritisk
Hvis du ønsker at vide noget om det tøj, du går I, må du spørge producenten – især hvis tøjet ikke er certificeret. Hvor kommer bomulden fra? Hvilke kemikalier er der brugt? Hvor er tøjet fremstillet? Hvis producenten ikke kan svare på dine spørgsmål, er der sikkert stor sandsynlighed for, at dit tøj kommer fra billige sweatshops, hvor både mennesker og natur bliver kompromitteret for at kunne producere et så billigt produkt som muligt.
Tjek certificeringerne i dit tøj, og find ud af, hvad de betyder. Men ønsker du at være bare lidt på den sikre side uden alt for meget research, så gå efter tøj med GOTS, STeP eller Standard 100plus OEKO-Tex certificeringerne – eller en kombination af økologisk certificering og FairWear.
Ønsker du at gå hele vejen, så gå efter tøj uden kemikalier, farvestoffer og blegemiddel. PT findes der dog ingen certificering for tøj uden farve eller blegemiddel.
Et alternativ er også at tage noget af det farverige, funky tøj, du allerede har i dit skab på, bytte det væk eller gå på jagt i genbrugsbutikker og på loppemarkeder.
Links:
http://www.ecomall.com/greenshopping/greendyes.htm
https://www.shirtworks.co.uk/t-shirt-printing-blog/the-difference-between-fairtrade-and-fair-wear-garments
https://testweb.oeko-tex.com/en/business/certifications_and_services/mig/mig_start.xhtml